Фітофтора - одне з найпоширеніших і неприємних грибкових захворювань, що вражає пасльонові рослини: картоплю, томати, баклажани, перець, суницю. Особливо небезпечна фітофтора для томатів та картоплі, оскільки вражає ці рослини в період дозрівання плодів, коли боротися з нею практично безглуздо.
Без застосування спеціальних засобів і правильної профілактики фітофтороз здатний вразити до 50-60% усього врожаю, що в сукупності з високою швидкістю поширення робить це захворювання неймовірно небезпечним.
Ознаки хвороби. Захворювання переносить грибком. На листі хворої рослини з'являються коричневі або сіруваті плями неправильної форми, які через короткий проміжок часу поширюються на стебло і плоди. У вологу погоду плями можуть виглядати дещо інакше: навколо уражених ділянок з'являється білий пліснявий наліт. За сприятливих умов захворювання може цілком вразити рослина всього за 2-3 дні. Якщо в цей момент поширення хвороби не зупинити, то одна рослина здатна за 1-2 тижні заразити всі інші рослини на ділянці, а ще через пару тижнів цілком згубити весь урожай. Томатам хвороба, найчастіше, передається від картоплі. Слід зазначити, що у фітофтори немає чітко вираженого "календаря", хвороба може вражати рослини кілька разів на рік в різний час. Сприяє її появи підвищений рівень вологості, часті і затяжні дощі, коливання температури (завдяки яким з'являється рясна роса і ранкові тумани).
Профілактика появи фітофтори
Слід згадати профілактичні методи, які допоможуть запобігти появі цієї хвороби.
•Перед посадкою обробляйте посівний матеріал фунгіцидами.
•Використовувати сорти рослин, стійкі до фітофторозу.
•Саджайте рослини на деякій відстані один від одного, не допускаючи загущення посадок.
•Не допускайте появи підвищеної вологості: мульчуйте грунт, видаляйте нижнє листя рослин.
•Проводьте профілактичну обробку рослин фунгіцидами.
•При підозрі на зараження, хвору рослину варто знищити.
•Не використовуйте занадто багато добрив (особливо азотних).
•Зривайте плоди трохи зеленими (з подальшим дозріванням).
•Після збору врожаю ретельно обробляйте грунт і знищуйте потенційні джерела фітофтори: старе бадилля, гнилі плоди.
Боротьба з фітофторою. Для боротьби з фітофторою найчастіше використовують фунгіциди - речовини, які вбивають збудників грибкових захворювань. Найпоширенішими є будь-які препарати, що містять мідь, а також не втрачає актуальності бордоська рідина. При обробці рослин фунгіцидами слід пам'ятати, що фітофтороз досить швидко пристосовується до застосовуваних препаратів, тому їх періодично рекомендується міняти (але використовувати одночасно).
Плоди рослин, оброблені хімічними препаратами, не можна вживати в їжу протягом мінімум
3-х тижнів.
Державний фітосанітарний інспектор Михайло Ясінський